A borászatban is vége az „apartheidnek”
Dél-Afrikában. Az őszi nagy borvásár katalógusában, amit mindenhová
kézbesítenek, amikor szüret idején és az újbor érkezése előtt igyekeznek
kisöpörni a készletet, észrevettem ugyanis egy ritkaságot. Nem gyakran keverik
ugyanis a borászok a fehér- és a vörösbort. És nem is mindenhol. Mert az csak
amolyan „pancs”.
A lista azonban bővül. A dél-afrikai Nederburg borászat a
vörös shirazt és a fehér viognier-t házasította össze. Bár ha a házasítás a
külön-külön elkészített borok párosítását, majd (hordós vagy palackos) érlelését
jelenti, akkor a dél-afrikai példa nem is házasítás. Mert a 97 % shirazt és 3
százalék viognier-t már együtt is préselik, így értelemszerűen együtt megy
végbe az erjedésük is. A 97 százaléknyi shiraz ráadásul annyira magas, hogy a legtöbb
országban fel sem kellene tüntetni, hogy más is van benne, nevezhetnék
fajbornak is. (Vigyázat, a házasítás nem a borok keverése! Az is létezik, de
csak asztali boroknál alkalmazható. Minőségi boroknál, ugyanarról az
eredetvédett termőhelyről származó borok esetében nevezik házasításnak az
eljárást, több különböző szőlőfajta borának harmonizálását.)
![]() |
Vendégváró malacsült a horvát országút mentén (depositphotos.com) |
A nagy múltú dél-afrikai borászat egyébként nem tett mást,
mint alkalmazta a franciák réges-régi gyakorlatát. A Côte-Rôtie borvidéken, a Rhone folyó mentén
akár 20 százaléknyi viognier-t is hozzáadhatnak a syrah-hoz, de
rendszerint kevesebb mint 5 százalék kerül a borokba. Méghozzá azért, hogy a
vörös bor színe stabilizálódjék, tartósabb maradjon a „kopigmentáció” révén.
Különbség viszont, hogy a franciák külön szüretelik (hiszen az ottani klímában
nem egyszerre érik a két szőlőfajta), és erjesztéskor adják csak hozzá a
shirazhoz a viognier-t.

A malvasiát nem véletlenül hozom szóba: ugyanabba a sorba
illik, mint a már említett viognier: hozzáadják a vöröborhoz, kisebb
mennyiségben – például a chianti hivatalos leírásában is megtalálható, 15
százalékot is elérhet az aránya.

Simon József viognierjét kóstoltam, és az elsősorban
vörösborairól nevezetes egri borász méltán pályázhat elismerésekre ezzel a
fehérrel is. Sűrű volt, érett, aranyba hajlóan sárgás színű, illatos és
gyümölcsös is. Jóval testesebb, erősebb volt bármelyik francia párjánál,
amelyhez eddig hozzájutottam.

Sajnos
a világ mégsem az ő borára gondol, amikor Don Simon feliratú palackokat (és
dobozokat) lát. A óriáscég az egyik legnagyobb spanyol bortermelő, 100 országban
150 millió liter bort ad el. Leírva a két név esetleg összekeverhető, de a bor kóstolva
bizonyosan nem...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése