Az év legmelegebb napja volt, 39 fok, mindenki a
Balaton-parton, csak mi voltunk megszállottak, és a tűző nap sem tartott vissza
minket attól, hogy a gasztronómiai magazin rangsorából elkezdjük végiglátogatni
azokat a helyeket, amelyek a közelben voltak. Éttermeket, cukrászdákat és
halsütőket. Vagy lángossütőket.
![]() |
A szőlősor fölött a Balaton - a hőség miatt mégsem ezt láttuk |
Talán Balatonfüred fölött a domboldalban jár majd egy kis
szél, és ha szép a kilátás, leülhetnénk a teraszon – gondoltuk, ahogy a Koczor pincészet felé vettük az utat. A szél nem járt, és olyan rekkenő volt a
hőség, hogy a gyönyörű panorámát nyújtó tornác helyett az étterem hűvösébe
vonultunk vissza.
![]() |
Az ajánlat: Balatonfüredi Rozália |
Vörös borról szó sem lehetett. Csak valami jól behűtott
rozé, vagy fehér, esetleg fröccs, sok hideg szódával, bor csak úgy mutatóba. Ki
is néztem a borlapról a rozáliát – gondoltam, megkérdezem mi is ez, talán egy
újfajta rozé fantázianeve?
Amikor azzal
ajánlották, hogy szinte még újdonságnak számít, mert nem régi fajta,
eldőlt, hogy nem fröccsbe megy, hanem tisztán kell kóstolni. Nem is kívánta a
szódát, jobb volt ez is, az is külön-külön a szomjúság ellen.
„Rozálicska, lelkecske” – becéztem a jóleső hűs kortyokat
adó rozáliát Quendel Gáspár szavaival a Fekete város című sorozatból, ahogy az
Pécsi Sándor felejthetetlen alakításából megmaradt emlékeimben. (Annál kedvesebb
nem is juthat az ember eszébe.)
A rozália az olaszrizling és a piros tramini keresztezéséből
jött létre, dr. Bakonyi Károly munkája, akárcsak a cserszegi fűszeres. A belőle
készült bort nem sok helyen látni, így valóban igaz, hogy újdonsággal ér fel,
pedig a keresztezés még 1980-ban történt.
![]() |
Rozália: piros szőlő - fehér bor |
A bora nem annyira friss és ropogós, mint inkább lágy, de
azért testes, illatos és zamatos, őrzi származását, főképp a tramini
karakterét. Az olaszrizling itt inkább a háttérbe szorul, de nem hittem volna,
hogy a nyári „gasztro-túránk” során milyen kiváló vátozataira bukkanok még rá a
környéken – és kissé távolabb is.
A piros tramini egyébként nem szabad, hogy megtévesszen
bárkit is, csak a héja pirosas, de ez a bort nem festi meg (a rozália szőlő
bogyója is hasonló színt kapott az elődtől). A szomszédos Csopakon egyébként
van olyan dűlő - mondják a helybeli borosgazdák -, ahol a vulkanikus talaj még
az olaszrizlinget is a rozéhoz hasonló színűre festi.
A Koczor szőlészet 23 hektáron terül el, elsősorban fehér
fajtákat termesztenek, azokból nyolcat is. A birtok mérete talán közepesnek
mondható, vannak a Balaton környékén jóval nagyobbak és sokkal kisebbek is. Az
utóbbiak egyike a kicsit távolabb, a Szent György-hegy tövében fekvő 2HA szőlőbirtok, amelynek 2008-as
olaszrizlingje a nyár egyik nagy felfedezése volt a szemesi Kistücsökben.
Vagyis a már oly messzinek tűnő nyári gasztro-túráról lesz még mesélnivaló...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése