Tokaj vajon benne van-e? – ezzel a gondolattal kezdtem
olvasni a Decanter magazin cikkét, amit az UNESCO világörökségi listáján szereplő borvidékekről írtak. Megnyugodtam. Benne van.
Az írást, amit az UNESCO kezdeményezésének 40. évfordulója
ihletett, az újság utazási ajánlatai között hozták, hat részben. Egy rövid
megemlékezéssel kezdték arról, mi is az a Világörökség Lista, és öt rövid írást
közöltek öt különböző borvidékről, amelyek a listán szerepelnek. Köztük
Tokajról is.
Ahol az igazi tokajit érlelik |
Minden érzelmi száltól elvonatkoztatva – ami nem könnyű
– nehéz is lett volna kihagyni (bár a világsajtó sokmindenre képes, jegyzem meg
saját kollégáimról). Tokaj ugyanis kifejezetten azzal került föl az UNESCO listára, hogy ezer éves borkészítési
hagyományával vívta ki ezt a rangot. Vagyis nehéz lett volna megindokolni,
miért nem írnak róla. De írtak, igaz csak ötödikként sikerült megemlíteni. A
sorrendnek azonban kisebb a jelentősége, az a fontos, hogy Tokajról is írtak az
angol lapban.
Nem tudom mit éreznek például Saint Emilionban, amely
szintén a világörökség része, mégsem tettek róla említést a cikkekben. Ez
persze nem a franciákkal szembeni hátrányos megkülönböztetés az angol
bormagazinban. Ott szerepel Bordeaux és a Loire-vidék is. Ilyenformán akár
Saint Emilion is büszke lehet, mert a bordeaux-i régió része, de mivel az UNESCO listán külön szerepel 1999 óta, tehát régebben, mint Tokaj, valószínűleg
jobban éreznék magukat, ha külön is megemlítették volna őket az angolok.
Megjegyzem, látványosságnak sem utolsó a dombtetőn lévő csodás középkori
városmag, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a körülötte elterülő hatalmas szőlőkre, chateaukra.
Tokaj egyébként 2002-ben került be a világörökségek közé, a
portugál Alto Douro borvidék egy évvel korábban, de ők annyiban mások, hogy
elsősorban a portóiról nevezetesek, aminek ugyan a bor az alapja, de azért más a
jellegzetessége. A portói úgy készül, hogy szőlőpárlattal állítják le az
alkoholos erjedést, ettől egyrészt erős, a sok maradék cukor miatt pedig édes
ital lesz a portóiból.
![]() |
Hegyoldalban nő a szőlő a Rajnánál (Depositphotos.com) |
A Decanter magazin úticél javaslata még (Bordeaux, a Loire-vidék,
Alto Douro és Tokaj mellett) a Rajna-vidék, amely a fehér borok hazája, és ahol
időnként 45 fokos lejtőn termesztik a szőlőt, hogy a napsugarak minél
meredekebben érhessék a fürtöket. Készülnek is igen izgalmas rizlingek
arrafelé.
A Tokajról szóló írás a magyar olvasónak nem tartogat
újdonságokat, de leglább nagy tévedések sincsenek benne, amit nehéz
helyesbíteni a külföld előtt (lehet Tokajt „falunak” – village-nek nevezni,
miközben város, de ezen nem érdemes rágódni).
Az sem csoda, ha a külföldi szemlélő – talán egy-két
pincelátogatás is okolható érte – nehezen ismeri ki magát a magyar közlekedési
és útviszonyok között, de hogy ez fontosabb lenne, mint magáról a tokaji borról írni két mondattal
többet, ezt másképp ítélem meg, mint a szerző. Aki azért ír az Ungvári pincéről Sátoraljaújhelyen, és megemlíti a májusi tokaji borfesztivált,
tehát végülis igyekszik megfelelni az utazási ajánlat műfaji követelményeinek.
Bárcsak minden hónapban megjelenne valamelyik nagy
nemzetközi fórumon egy ilyen cikk egy-egy magyar borvidékről...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése