Hirdetés

2012. szeptember 27., csütörtök

Playbor



Azért olyan nagy baj nem lehet a borpiacon, ha mindenki eladni akar. Aki készíti a bort, lehet, hogy időnként úgy érzi, nem tud eladni eleget, mégis vannak, akik újabb és újabb ötletekkel dobják piacra a különböző borokat.


Most például a Playboy indította el online borboltját Amerikában „bűnösen csábító borokkal”, amelyek a legjobb átmenetet jelentik „a vacsoraasztaltól a hálószobába”. Szóval vannak a piacnak szegmensei, ahol még lehet növelni a haszonnal kecsegtető eladásokat. (De nem árt vigyázni: a hálószobában a bor bajt is okozhat. Dr.Ruth, amerikai szexológus épp ezértkezdett el árulni „alkoholszegény” bort a csábításhoz...)
A Playboy a borral is az évtizedek óta képviselt életérzést igyekszik erősíteni: az „elérhető luxus”-t. Ezért – a minőséget mindig szem előtt tartva – nem feltétlenül a legexkluzívabb borokat kínálják, hiszen az a luxus kevésbé elérhető, hanem olyan vidékekről (is) válogatnak, amelyek megközelítik a világhírű borok színvonalát, de azáltal, hogy kevésbé ismertek, az áruk máris elérhetővé válik.

Szexi, tüzes vagy érzéki...? (fotók: dreamstime.com)
A marketing, persze, hű marad a lap megszokott stílusához, hiszen milyen is lehetne egy tüzes spanyol vörösbor a Playboynál, ha nem szexy. Vagy ha egy ládában ajánlanak hat fehér bort, azok természetesen „érzéki fehérek”. Vagy egy másik fehérbor válogatásra „Az urak a szőkéket jobban szeretik” reklámszlogennel hívják fel a figyelmet. És mi más lehetne egy olyan válogatás „márkaneve”, amelyben 12 ismeretlen bort kap a megrendelő, és csak a láda kibontásakor derül ki, hogy mi a tartalma, mint „Vak-randi”, azaz a Blind Date.

Ha valaki már a piacon van és megbecsülést vagy ismertséget szerzett magának, feltétlenül előnyben van egy újonnan alakuló „start-up” vállalkozással szemben. Az újnak az ismeretlenség homályából kell felhívnia magára a figyelmet. Egy divatcég, ha autóverseny istállókhoz adja a nevét, könnyebben a címlapokra kerül, és ennek a „második lábnak” a fő tevékenységi körre is hatása lesz – ez a remény a szponzoráció, a reklám lényege. Hogy a Playboynál a borkereskedelemnek mekkora hozadéka lesz, még nem tudni, mindenesetre segíthet erősíteni azt a „luxusközeli” életérzést, amit a lap mindig is képviselt.

Az urak a szőkéket jobban szeretik
A bort készíteni, forgalmazni egyébként majdhogynem divat. Legalábbis olyan körökben, akik más területen már megalapozták ismertségüket. Van ezek között kétes ismertség is, (de ha már a Playboyról beszélünk nem is áll annyira távol a témától), mint például Savanna Samsoné, aki a pornóiparban megszerzett népszerűségére alapozva adta a nevét egy feltörekvő olasz borász, Roberto Cipresso által készített házasításhoz, amivel különböző New York-i éttermek kínálatában lehet találkozni. A hölgy egyébként nem is csak a nevét adta a borhoz, hanem 80 különböző változatot végigkóstolt, mire eldöntötte, hogy egy Lazio környéki, viszonylag ritka szőlőfajtával, a cesanesével alapozza meg új hobbiját. A Sogno Uno (Első álom) nevű bor 20 százalék sangioveset és 10 % montepulcianot is tartalmaz, és még a bormágus Robert Parker is 91 pontra értékelte a próbálkozást (természetesen megfontolásakor igyekezett elvonatkoztatni a hölgy korábbi produkcióitól).

A celebvilág egyébként szinte hemzseg a „borászoktól”. A legfrissebb, hogy Angelina Joli és Brad Pitt is saját borukat isszák majd esküvőjükön dél-franciaországi birtokukon a Chateau Miravalban. 



De  a filmvilágnál maradva (a teljesség igénye nélkül) borászkodik még Gérard Depardieu, Pierre Richard, Antonio Banderas, Francis Ford Coppola és Dan Aykroyd. A könnyűzenei életből Madonna, Carlos Santana, Sting, Cliff Richard, Olivia Newton-John neve is kapcsolható a borok világához, az egykori és jelenlegi világhírű  sportolók közül pedig Wayne Gretzky, Jean Alesi, Mario Andretti, Jarno Trulli, Ernie Els, Nick Faldo, Greg Norman és Peggy Fleming is ebben a sorban említendő..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése