Hirdetés

2011. május 17., kedd

Tarcsi

A tartalékba rendszerint a második vonal kerül. Aki a „fakóban gurít”, annak csak az első csapattól levetett, agyonmosott mez jut.  A sportban valaha így volt. Máshol a hullott gyümölcsöt, a száraz kenyeret ették meg előbb, a szebbet, az épet, a frisset félretették későbbre. Érthetetlen tartalékolás volt ez, hisz aki így tett, soha nem ehetett jót. Mire hozzájutott, a friss is megromlott, kiszáradt.

A borászok másért tartalékolnak. A jobbat teszik félre, „reserve”-et képeznek, de azért, hogy még jobb legyen. A bor ugyanis valóban érik, javul, a hordóban, de még a palackban is.

Látni is a címkén gyakran: reserve, riserva, gran reserva, grand reserve. De pontosan nem lehet megmondani, hogy ez mit is jelent, mert nincs rá mindenhol egyértelmű szabály. 

Marketing fogás? Lehet-e Reserve a 2009-es évjárat?
 A spanyoloknál, olaszoknál legalább három (2+1) évig hordóban majd palackban kell érlelni a reservát vagy riservát. A „gran reservá”-t pedig öt évig: hármat hordóban, kettőt palackban tölt a bor, mielőtt a polcokra kerül.

 Máshol inkább íratlan szakami szabályok vannak, de az sem ritka, hogy a reserve szót csupán  bormarketing fogásként használják, hogy többet kérhessenek érte.

Az igazi reserve persze méltán kerül  többe, hiszen dacára, hogy több vele a munka, még a termés is kisebb. A fürtöket ugyanis válogatják, ritkítják, hogy csak a legjobb maradjon meg, a legjobb minőségben.  A  szüret is kézzel történik, akár dűlőnként többször is, és mindig csak a teljesen érett fürtök kerülnek a puttonyba.

Kisebb a termés azért is, mert a reserve korosabb szőlőkből készül, amelyeknél a mennyiség már túl van a csúcson. A gyökerük viszont mélyebbre hatol, több talajrétegen át, sok tápanyagot szív fel, ez mind ásványi anyagokkal gazdagítja a bort.

Csak a legszebb fürtökből készül a reserve

Benne van a magasabb árban az is, hogy a reserve az érlelés ideje alatt is pénzbe kerül: a hordókat  rendszeresen pótolni kell, és egészen a több éves palackos érlelés végéig a borászoknak mindez még csak befektetés. A megtérülés  utána kezdődik. De ha jól választunk, a végén nem bánjuk meg, ha egy reserve-ért mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése