Hirdetés

2011. május 14., szombat

Fogyasztók a piacon

Kávézót ugyan nem nyitottunk Bécsben, de legalább a disznótort és a piacokat sem tiltották be, amióta beléptünk az unióba. Nem is értem, annak idején hogy is ülhetett fel bárki  az ilyen álhíreknek. 

Franciás mediterrán életstílus Belgiumban is
A franciáknál a piacnak olyan kultusza van, hogy talán ki is lépnének az unióból, ha valakinek eszébe jutna hozzányúlni. Láttam egyszer egy filmet arról, milyen is volt a francia piac a hatvanas-hetvenes években. Mások voltak a furgonok, és csak a jellegzetes sapkás francia gazda árult a standokon. Ma viszont a nagyvárosi piacokon egyre többen vannak a baseball sapkás arab árusok. A zsibongás, a sátrak, a roskadó pultok ugyanolyanok. Itt Belgiumban is, ahol a franciás, mediterrán életstílust mintának tekintik.

A thai tésztát le kell öblíteni
Vannak itt is  óriási piacok, olcsó árakkal, és vannak kisebbek, szinte minden városnegyed központjában, meghatározott napokon, hetente többször. Ezeken  a környékbeli lakók pénztárcájához alkalmazkodnak az árusok. Vagyis vannak kifejezetten drága piacok is. 

Sok-sok borospalack a viaszkos vászonon
Jobb környékeken nem csupán a zöldség-gyümölcs és a hagyományos piaci áru kelendő. Van ahol elegáns fekete standra csillogó pezsgősvödör kerül, és az árus osztrigát bontogat. Pár falat osztrigát kínál egy pohár jeges pezsgővel vagy száraz, hűvös fehérborral. Délben, mire a vásárlók telerakták szatyraikat, sokan veszik körül, hogy lazítsanak ebéd előtt.

Máshol sok-sok borospalack áll a viaszkos vásznas asztalon. Fehérek, rozék, vörösök, egy-egy termelőtől, egy-egy borvidékről. 

Poharanként is mérik, hogy meg lehessen kóstolni. Hiszen ha tetszik, úgyis több üveggel vesz az ember. Sokan persze csak a szomszédnál sütött rákot vagy a csípős thai tésztát öblítik le néhány pohárral. Közben viták zajlanak, ismeretségek, barátságok köttetnek, fantasztikus a hangulat. Más ez a „köztéri alkoholizálás”, mint amikor Amerikában lopva húzza meg valaki  a barna papírzsákba rejtett üveget! 

A Châtelain  téri piac, ahol a képek is készültek különleges hely. Délután nyit és késő estig van nyitva. A borozás tehát egész estés program is lehet. Mi ott tanultuk meg, hogy mi az a „piacvacsora”. Barátaink laktak néhány házra innen, ők találták ki, hogy körbe járnak, megveszik a sajtot, sonkát, zöldséget, olajbogyót, kenyeret, bort, majd a piacon beszerzett legfrissebb javakból áll össze az aznapi vacsora. Ma már nem laknak ott, de mi visszajárunk, mert a régi vacsorák és régi borozások emléke azóta is eleven

A sajt nélkülözhetetlen a piacvacsorához

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése