Hirdetés

2011. július 18., hétfő

És akkor a Mouton Cadet?

Nem kell bemutatni az egyik legnépszerűbb bordeaux-it. S ha Antinori Santa Cristinájáról azt mondják, hogy az olasz borok etalonja, akkor a Mouton Cadetnek is kijár valami hasonló elnevezés. A címbeli a kérdés arra vonatkozik, hogy ez a bor vajon micsoda? A Chateaux Mouton Rothschild harmadik bora? Mert a második az a Petit Mouton. De csak 1993 óta. A Mouton Cadet pedig 1932 óta létezik. Illetve 1930-ban készítették először, és két évvel később került piacra. Vagyis lehetett volna belőle úgynevezett „második bor” ?

Megszületésének története tulajdonképpen az, hogy az 1928-29-es szüretek csodálatosak voltak, de a világválság miatt visszaesett a kereslet a borok iránt is. S mivel az 1930-as évjárat nem volt valami jó, Baron Philippe de Rothschild, a Chateau Mouton Rothschild tulajdonosa úgy döntött, abban az évben nem adják a nevüket a borhoz, hanem más néven hozzák forgalomba. A Mouton-t megtartották, és hozzátették a Cadet-et, ami magára Baron Philippe de Rothschildra utalt, mint a család legifjabb tagjára.

Az új bor annyira népszerű lett, hogy a következő években már nem is tudták az igényeket kielégíteni a régi Mouton-birtokról, és fel kellett vásárolniuk szőlőt a szomszédos területekről is. Hát ezért nem lehetett belőle „második bor”. És ne feledjük: a Chateau Mouton Rothschild akkor még nem tartozott a legjobbak közé. Az 1855-ös besorolás szerint csak „második termést” Deuxieme Grand Cru Classét készíthettek, és minden bizonnyal nem egy „második termés második borát” akarták megalapozni, hanem a Chateau Mouton Rothschildból igazi Premiere Grand Cru Classét csinálni. Évtizedek kemény munkájával ez csak 1973-ban hozott eredményt. (Az elit kategóriában ez volt az egyetlen módosulás másfél évszázad alatt.)

A Mouton Cadet azonban megmaradt. S bár nem minden egyes fürtje saját termés, a Baron Philippe de Rothschild SA vállalattal szerződő szőlősgazdákat a cég ugyanolyan szigorú szabályok betartására kötelezi, mint a saját birtokait. Így válhatott a Mouton Cadetből a legismertebb Bordeaux AOC (appellation d'origine contrôlée  - oltalom alatt álló eredet megjelölés) bor a világon, pedig az ötvenes évekig Franciaországon kívül alig hallottak róla.

A Mouton Cadetből legújabban rozét, fehéret és reservet is készítenek.  A klasszikus vörös, amely 2010-ben volt 80 éves márka, három klasszikus bordeaux-i fajtát tartalmaz: merlot 65 %, cabernet sauvignon 20 %, cabernet franc 15 %. A bort 10-12 hónapos érlelés után palackozzák. Viszonylag újkeletű változás, hogy a céget most irányító baronesse Philippine de Rothschild ízlésének megfelelően 2004 óta a Mouton Cadetnek kicsit gyümölcsösebb aromája van. Akkor kapta a palack a jelenlegi arculatát is.


Az összes változatból, vörösből, fehérből, rozéból és a különböző reservekből (készül ugyanis Saint Emilionban, Médocban, Graveban, Sauternben) évente 12 millió palackkal adnak el, 75 százalékát az exportpiacokon. Vagyis az egykori „második bor” esélyes Mouton Cadet, ha nem is a prémium kategóriában, de saját márkaneve alatt bizonyosan a világ élvonalába emelkedett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése