Hirdetés

2011. március 18., péntek

Gyógyvörös

Hordószám vásárolják fel a vörösbort az oroszok Szahalin szigetén. Ezer kilométerre sincsenek ugyanis a japán atomerőmű-baleset színhelyétől, Fukusimától. És a vörösbor egyik összetevője állítólag segít megóvni az emberi szervezetet a sugárzás káros hatásaitól.

Nem jelentéktelen helyen, a hollywoodi sztárokat is kezelő kaliforniai Mayo Klinikán is folynak az ezzel kapcsolatos amerikai kutatások, születtek már tudományos közlemények, előadások, de semmi nem bizonyított. Ennek ellenére, az vesse persze az első követ a Szahalinon élőkre, akik szeretnék hinni, hogy  mindennel rendelkeznek a védekezéshez, jóddal, bórral, borral, méghozzá vörössel, szóval az vesse rájuk az első követ, aki csak legyintene, és a helyükben nem ugyanezt csinálná. (Mert ugyanezt csinálná.)



Brüsszelhez közel például, 250 km-es sugarú körben (amennyire Fukusima van Tokiótól) 34 atomerőmű van, ha itt történne valami, errefelé is biztosan fogyna a vörösbor. Pedig, mint olvasni lehet, a hatást még nem sikerült bizonyítani. 

A resveratrol az egyik anyag, amire a kutatók különösen kíváncsiak, ennek az antioxidánsnak, poliphenolnak  jótékony hatása lehet az érrendszerre, erősítheti az úgynevezett „jó koleszterinek” beépülését a szervezetbe, és azt, hogy a „rossz koleszterinektől” megváljon az emberi test. (Segít állítólag az Alzheimer-kór ellen is, jó hatása lehet a tüdőrák ellen, és a röntgen-sugárzás, vagy a sugárterápia káros mellékhatásait is csökkenthetiHelyben vagyunk! Miért ne lenne jó a vörösbor nukleáris balesetkor is?

Tagadhatatlan, hogy régóta idézett statisztikák bizonyítják: a franciák körében alacsonyabbak a szív- és érrendszeri megbetegedések, mint más népeknél, amelyek történetesen kevesebb vörösbort isznak. Ez tehát tapasztalati tény. Még uniós pénzekből is zajlottak (zajlanak?) kutatások a „francia paradoxon” igazolására. De cáfolhatatlan tudományos bizonyíték még nincs. Ami persze nem akadályozza például a moldávokat abban, hogy segélyszállítmányként ládaszám küldjék a vörösbort a veszélyeztetett Fukusima térségébe.

Szóval akkor most jó-e a vörösbor, és mire jó? (A kérdés első fele így hülyén hangzik, mert persze, hogy jó...) Hogy jó-e arra, amire most fölvásárolják, vagy segélyként küldik? Nos, az amerikai Mayo Klinika honlapjáról épp az derül ki, hogy emberen eddig érdemi tudományos kísérleteket még nem végeztek. Végeztek egereken, és tapasztaltak kedvező eredményeket. De attól óva intenek, hogy ezek alapján ugyanazt a hatást várják el az emberek néhány üveg bortól. 

Ahhoz, hogy egy kísérleti egér egyetlen adag  resveratrol-t megkaphasson, 60 liter vörösbort dolgoznak fel. Ennyi egy 5-10 dekás egér "boradagja". Akkor mennyi egy 50-100 kilós emberé? Több, mint ezerszerese?  Annyit kellene meginnia - legalábbis, ameddig nincs annyi készítmény? Ugye, belátjuk, hogy ez lehetetlen...



Egy-egy speciális kísérlet ráadásul azt is megmutatta, hogy a vörösbor jótékony hatása legfeljebb napi egy pohár bor esetén jelentkezik, ennél kisebb vagy nagyobb mennyiség rontja az eredményt. Így aztán a vörösbor Szahalinon valószínűleg nem tehet sokat a sugárveszély ellen. De az emberek hangulatán dobhat egy nagyot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése