Hajós - a muzeális pincefalu |
Egy ilyen ajánlás többszörösen is
érték: hiszen fontossá tett minket is, azok számára, akikhez
mentünk, de minket is kíváncsivá tett, vajon miért épp a Sziegl Pincébe küldhetett bennünket vendéglátónk?
A fiatal szőlész-borász párral
eltöltött órák – és a megízlelt szép kézműves borok
igazolták, hogy méltán rászolgáltak Koch Csaba ajánlására
(persze, hogy mi is kiérdemeltük-e a rangos ajánlólevelet, azt
nem lehet tudni...)
A Sziegl Pince két háza (Kép: www.szieglpince.hu) |
És szerencse – ami nem jön magától.
Petra mesélte, hogy Balázs folyton
járja a szőlőket, és gondolkodik, tervez, forog az agya. Így
tett egyik ősszel is, sőt talán már tél is lehetett, mert az
tűnt fel neki egy séta közben, hogy egy helyütt a tőkéken még
mindig fenn vannak a fürtök, és gyorsan le kellene szedni, mert
odavész az egész termés. Kiderítette, hogy kié a szőlő, és
megtudta, hogy az idős ember törött lábbal fekszik otthon, ezért
maradt el a munkával. Fel is ajánlotta az öregnek, hogy barátaival
segítenek, leszedik, és mentik, ami menthető – cserébe a
termést meg is kapták ajándékba.
Melankólia - palackban a balafánt |
A tokaji borkészítési eljárás
alkalmazása nem véletlen. Az aszúsodásra is képes balafánt
ugyanis valaha a Hegyalján is termett, és a tokaji boroknak is
alkotórésze lehetett. A hivatalosan jegyzett tokaji fajták között
szerepelt – egészen a filoxéravészig. Akkor azonban kipusztult,
Tokajban is, és másutt is. Csak a kunsági homok védte meg Hajós
környékén, ahol megmaradt a ritkaság számba menő fajta. Erre
sikerült rábukkannia Sziegl Balázsnak a tél eleji sétán.
A “fordításhoz” a Tokajban
szokásos aszútészta helyett a kipréselt töppedt balafántot
használták, amihez olaszrizling mustját öntötték hozzá, majd
még egyszer kipréselték, ahogy kell. A Melankólia kis palackján
szerényen ez áll: kézműves félédes fehérbor. Még az sincs rajta,
hogy balafántból készül. (Bár nem kizárt, hogy ha rajta lenne,
akkor is csak kevesek tudnák, hogy mi “fánt” terem a balafánt.)
Acéltartályok több méretben - a kicsik a kísérletezéshez |
Palackos érlelőpince |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése