Sokszor tréfálkoztunk annak idején
azon, hogy a partizánok száma arányosan nőtt azzal, ahogy
távolodtunk időben a háború végétől. Most, 70 évvel a
partraszállás után azt kell megtudnunk, hogy a francia ellenállás
hősei között, bizony, ott voltak a nagy pezsgőkészítő
pincészetek is. Csakhogy ez nem vicc, könyvek, dokumentumregények
is születtek erről. Legutóbb pedig a neves angol bormagazin írt
róla.
![]() |
A célpont: Champagne |
A német megszállás idején a nácik
sokmindent megtettek azért, hogy megkaparintsák a franciák
italkészleteit. Egyrészt nem sok jobb "üzlet" van annál,
mint a hadizsákmányként olcsón megszerzett drága borokat, pezsgőket,
konyakokat jó pénzért eladni - ebből is pénzt csináltak
ugyanis, hogy a Wehrmachtot finanszírozzák. Másrészt sok-sok jó
pontot szerezhetett az a német parancsnok, aki jeles ajándékot
küldött haza feletteseinek. Berlinben el is várták, hogy havonta
érkezzen jelentős szállítmány a franciáktól. Harmadrészt
maguk a megszállók is szívesen fogyasztották a megszerzett
italokat. A franciák pedig mindent elkövettek, hogy megóvják
készleteiket a fosztogatástól.
Az ellenállók különféle
leleményekkel próbálták megtéveszteni a németeket: például
lefalazták a pincéiket - természetesen úgy, hogy ne lehessen
észrevenni a friss falakat. Mögöttük rejtették el az értékesebb
palackokat.
![]() |
Rejtekhely és fegyverraktár is lehetett |
Vagy: átcímkézték az üvegeket.
Silányabb borokra/pezsgőkre ragasztották a márkás címkéket. Az
egyik weinführer (így nevezték azokat a német tiszteket, akiknek
kifejezetten az volt a feladatuk, hogy minél többet megszerezzenek
a francia borvidékek hatalmas készleteiből), Otto Klaebisch, aki
történetesen borász és borkereskedő volt a Rajna-vidéken,
egyszer ki is kérte magának, hogy "miért próbálnak
buborékos mosogatólét adni nekem pezsgő helyett"? A választ
az akkor 20 éves Francois Taittinger akképp adta meg: "Nem
mindegy? Úgyis olyanok issszák meg, akik semmit nem tudnak
Champagne-ról!" Be is zárták érte a németek jópár napra.
Klaebisch ugyanis nagy szakértője volt
a boroknak és pezsgőknek. Ezzel foglalkozott Németországban: az
egyik legnagyobb importőre volt előzőleg civilben is a
Champagne-nak. Pontosabban nem ő, hanem a Henkell-család, ahová
beházasodott. (Ő is, és Ribbentropp, későbbi külügyminiszter
is, aki a sógora volt.) Ezért is kapta meg a kiemelt célpontot
katonaként: a legjobb pezsgőtermő vidéket. Ami persze nagy
feladatokkal járt: óriási mennyiségeket kellett leszállítania a
berlini vezérkarnak. Göring egymaga milliószám követelte a
pezsgőt a Luftwaffe számára.
![]() |
Milliószám vitték a németek |
A megszállás első két hetében a
németek két millió üveg pezsgőt foglaltak le Champagne-ból,
utána már igyekeztek "vásárolni", bár a weinführerek
fő feladata az volt, hogy minél többet, minél olcsóbban
szerezzenek meg. Klaebisch állítólag heti 400 ezer (!) üveg
pezsgőt követelt a franciáktól, ami szinte teljesíthetetlen
követelés volt, több pincészetet a csőd szélére is juttatott.
Robert Jean De Vogüé gróf, a
Moet&Chandon pezsgőgyár tulajdonosának elnökletével a
franciák már 1941-ben meg is alakították a helyi pezsgőkészítők
tanácsát (CIVC), amely hivatalos tárgyalópartnerévé igyekezett
válnia a németeknek, és ez csak azért sikerülhetett, mert a gróf
igen magas szintű kapcsolatokkal rendelkezett Európa több királyi
famíliájához, mi több rokoni szálakkal is, de a Vatikánban is
voltak összeköttetései.
A helyzet pikantériája, hogy a
Moet&Chandon 24 kilométernyi pincerendszerét a megszállás
ideje alatt az ellenállók végig rejtekhelynek és fegyverraktárnak
használták. A németek egyébként, amikor bevonultak, a pezsgőgyár
fő épületének számító Hautviller bencés apátságot, ahol a
Dom Pierre Perignon nevű szerzetes rájött a pezsgőkészítés
módjára, felégették és megszállták, majd azt követelték,
hogy heti 50 ezer üveg pezsgőt szállítsanak Németországba...
![]() |
(Kép: www.maisons-champagne.com) |
A franciáknak nem nagyon volt
választásuk. Másnak nem adhattak el, csak a németeknek. Akik
aztán továbbadták a pezsgőt és a bort – legalábbis egy részét
- a világnak, felárral. Összesen a háború alatt 86 millió
palack pezsgő és 82 millió hektoliter bor került a németekhez.
Ez a teljes francia bor és pezsgőtermelés 57 százaléka volt. A
háború előtt mindössze 1 százalék jutott a német piacra...
Ilyen szervezett fosztogatás hallatán
teljesen érthető, hogy - az egyébként nagy pezsgőkedvelő
hírében álló - Churchill azt hirdette a háború vége felé:
"Nem egyszerűen a franciákért, Champagne-ért harcolunk!"
(Az első három képért köszönet a farandwise.com blognak)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése