Egy bor sorsa nálam az első kortynál
eldől. Már a színe láttán is alakul valami, az illat alapján
pedig pláne, de az első korty az, ami vagy megerősíti a korábbi
várakozásokat, vagy pedig romba dönt mindent. Az első korty után
tudom, hogy ezt a bort szeretem-e, szívesen iszom-e belőle, és
vennék-e belőle még egyszer. Alig szokott előfordulni, hogy az
újabb kortyok megváltoztatnák a véleményemet.
Az gyakran előfordul, hogy a címkén
olvasható információ, meg a bor színe és illata alapján jóval
többet várok. Csalódni nagyon könnyű, és sokszor meg is
történik.
Kortyolni sokféleképpen lehet. A
franciák csücsörítve szürcsölik át a levegőt az első
kortyon, hogy minél jobban átjárja az oxigén, és a bor minél
jobban, minél gyorsabban „kinyíljon”. Mások hosszan
„öblögetnek” az első korttyal, hogy a bor eljusson a nyelv
minden pontjára, és az ízlelőbimbók mindegyikének legyen
lehetősége próbálkozni: „kiolvas-e” valamit a benne rejtező
ízek közül. Elismerem, mindkét módszer feszegetheti olykor az
etikett vagy a jó ízlés határait...
![]() |
Így kóstol a híres séf - lenyalja a kést... |
Valójában a bor „öblögetése”,
a szánkban történő „megforgatása” is ugyanezt a célt
szolgálja: mindenhová jusson el a nemes folyadékból, nehogy
valamiről esetleg lemaradjunk. A megtalált ízek pedig
kárpótolhatnak azért, ha körülöttünk esetleg kicsit ferdén
néznek ránk fura viselkedésünkért.
![]() |
Párizsban, Brüsszelben aranyérmes, nálam ez nem nyert |
Ízlelni azonban nehéz dolog. Hosszú
tanulási folyamat végére lehet eljutni addig, hogy a különböző
fehér- és vörösborokra jellemző illatokat valóban felismerje és
azonosítsa valaki. (Ez persze nem feltétlenül olyan gyötrelmes
tanulás, mint valaha az iskolapadban...) A hivatásos kóstolók, a
borversenyek bírái számára azonban nem ez lehet nehéz, hanem az,
hogy a legjobb kortyokat se nyeljék le, különben nem lehetne
végigkóstolni a több tucatnyi bírálandó bort. (Szinte
felfoghatatlan, hogy a legkiválóbb borok is a kiöntőben kell,
hogy végezzék...)
A borbírálók módszerének
segítségével el is képzeltem egy olyan sajátos értékelési
szisztémát, amely azon alapul, hogy vajon az első korty után
lenyelnénk-e a bort, vagy végezze inkább a kiöntőben? Tehát
„köpni” vagy „nyelni” - ez itt a kérdés.
Az első – gondolom - nem szorul
magyarázatra. Ami nem ízlik az első korty után, azt nem szabad
folytatni, az már alkoholizmus. Az ilyen bor – a soha.
![]() |
Kellemes moseli rizling - néha meg lehet inni |
A második már több „alkategóriára”
bontható. Az egyik például, hogy az első korty után ugyan kiürül
az üveg, de ha a boltban meglátjuk ugyanazt a bort még egyszer,
akkor nem biztos, hogy megvennénk ismét. Esetleg – néha.
A „nyelni” kategória másik – és
jobbik - változata pedig, amikor a megkóstolt bort ismét örömmel
megvennénk. Ez a „kérek még, mert jó”! Bármikor.
Belátom, nem olyan kidolgozott az
értékelési rendszer, mint Robert Parkeré vagy Jancis Robinsoné,
kiindulásnak azonban megteszi. Annyiban azonban közös, hogy egyik
sem nagy mennyiségek alapján dolgozik. Miután a Parker-pontszámot
talán a legnagyobb marketing értéknek tekinti a szakma, óriási
mennyiséget kell értékelni – rövid idő alatt. Ezért a
borkészítés is megváltozott, eltolódott abba az irányba, hogy a
bor azonnal, a lehető legintenzívebben mutassa meg önmagát, hogy
a „mindenható pontozó” gyorsan felismerje az értékeket.
Amikor „dolgozik”, Robert Parkernek (és munkatársainak) nincs
ideje kivárni, hogy egy bor hosszú, esti kvaterkázás közben
fedje fel, mi rejlik benne. Különben nem érnének az évi
tízezernyi palack végére.
![]() |
Egy riojai vörös, ami Parkernél is 92 pont. Bármikor, és akár kvaterkázni is jó! |
Végül hadd tegyem hozzá, hogy talán
van még egy prémium kategória is, a kifejezés eredeti értelmében:
amikor megkóstoljuk az első kortyot, és „se köpni, se nyelni
nem tudunk”! Köpni persze, hogy nem, hiszen vétek lenne. Nyelni
pedig azért, mert olyan finom ott tartani a szánkban, annyi sok
újat és jót fedezhetünk fel benne hosszú másodperceken át.
Ezek mellett aztán el lehet kvaterkázni...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése