Hirdetés

2013. február 26., kedd

A para(fa)jelenség vége...?

Műanyag dugót először a hetvenes években láttam az egerszóláti olaszrizling palackjában. Így utólag visszagondolva is elég riasztó volt – akkor az elszomorító szegénység jelének véltük, hogy „dollárrelációból” már nincs pénz igazi parafadugóra sem -  ma viszont, amikor a műanyag dugóhoz kezd hozzászokni az ember, a régi hyposüveg zárókupakjához hasonlító minőség borzaszt el inkább. Dugóhúzóval tökéletes illúzióvesztés volt bánni vele: miután a tetején áthatolt rajta, a hegyes spirál ott kalimpált csőszerű üregben. A mai műanyag dugók, legalább formájukban emlékeztetnek a parafa elődökre.

A régi egerszóláti régi címkéje
A parafa az előd, a műanyag viszont nem a kizárólagos utód, hiszen a régi és az új egyre békésebben él meg egymás mellett. Másra való és másra jó az egyik, és másra a másik. S akkor a csavarzárat még nem is említettük. (Apropó csavarzár: a legmeglepőbb találkozás Amerika, ahol a sör sem menekült tőle. A tengerentúlon már évtizedek óta létezik a kupak, amihez nem kell sörnyitó – persze nyitja az is – hanem elég az erős kéz, és lecsavarható a söröskupak is. No és vissza, hogy visszazárható legyen, hiszen ezért találták ki az egészet azok, akik azt hitték, hogy a kis üveg söröknek marad idejük arra, hogy elszálljon belőlük a buborék... De vissza a borosdugókhoz.)
A legnagyobb dugóhatalom Portugália, de Korzikán is nagy ültetvények vannak. Én is szó szerint megsajnáltam az ott látott paratölgyeket, mert valóban siralmas látvány, amikor lefejtik a kérgét, hogy földarabolják és milliószám készítsék a dugókat belőle. Azt mondják, több, mint egy évtized kell, hogy a kéreg ismét megvastagodjon. Vagyis, a természetvédőket i s meg lehet érteni (ahogy az állatvédőket is), de a parafadugó még mindig szebb látvány, mint a műanyag, és ezért inkább a dugó nyomában csurgó borra, és nem a lehántolt paratölgyre  szoktam gondolni. (Báránysültnél sem gondolunk az eredetére, mint ahogy rántott csirkénél, vagy a halászlénél sem.)

A parafadugó végnapjai?
 
Egy ideig gyűjtögettem a szép dugókat. De nincs annyi hely, hogy tárolni lehessen őket. Persze, ha igazán szép címert, emblémát látok egy dugón, nem állom meg, hogy meg ne tartsam.
A parafa bizonyos mértékig újrahasznosítható, hiszen az elhasznált dugó felaprítható, és újra formára préselhető – ki tudja van-e vége ennek a folyamatnak? Mindenesetre a „jobb borok” ritkán kerülnek darálékből készült dugó alá...

A műanyag egyébként nem (csak) környezetvédelmi megfontolások miatt kezdi kiszorítani a palackokból a parafát. Azoknál a boroknál, ahol a palackos érlelésnek korlátozott a szerepe (fehér borok, rozék vagy rövid élettartamú, reduktív vörösborok), ahol a parafán évek alatt esetleg lassan átjutó oxigén nem ad sokat hozzá a bor fejlődéséhez, ott tökéletesen megfelel a műanyagdugó. Vagy a csavarzár. De nem mindegy, melyik.

Szakértők ugyanis még arra is felhívják a figyelmet, hogy a csavarzár alatt a palack nyakában több levegő marad, mint a műanyag dugó alatt – ez is befolyásolhatja, hogy egy borból a palackban mi lesz a tárolás során.

Feltehetően ez magyarázza a hagyományos parafadugók hossza közötti különbséget is: a borászok tudják, hogy a hordós érlelés után, a palackban lévő bornak mennyi levegőre van szüksége ahhoz, hogy a lehető legjobb eredmény alakuljon ki évek múlva. Gondoljuk csak el: egy bordeaux-i csúcsbor három éves hordós érlelés után kerül a palackba, de utána még 10-12 évet (vagy többet) is eltölt a parafadugó mögött.
Az olaszok nemrég beadták a derekukat. Az eredetvédett minőségi borokat ugyanis eddig nem lehetett szintetikus anyagokkal lezárni (műanyagdugóval vagy csavarzárral) – de 2012 októberében megváltozott a helyzet.  A lehetőség persze nem jelent azonnali változást, de elindíthat egy folyamatot.

A műanyagdugók egyik legnagyobb gyártója eddig arról panaszkodott, hogy a piac 30 százalékáról a korlátozások miatt egyszerűen ki volt tiltva, de a döntés nem jelenti azt, hogy azonnal ugrásszerűen meg is nő majd plasztikdugók iránti igény. (Megjegyzem, az eddigi majd 2,5 milliárdos darabszám is elképesztő volt – nem beszélve a legnagyobb parafadugógyár 3 milliárd darabos teljesítményéről. És ez csak a két legnagyobb dugógyár...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése