Hirdetés

2011. november 22., kedd

Hol van az a nyár...


Régen volt ennyire kellemes, hosszú ősz Belgiumban. Inkább itt szoktunk félni szmogriadótól, de most otthonról jöttek a szürke hírek.

Ahogy Csontváry is láthatta - az Etna Taorminából

Ezért is voltam hálás annak az írásnak, amire rábukkantam, mert így elábrándozhattam azon, milyen más is volt az idő nyáron Szicíliában. A drinkbusiness című online újság ugyanis azt repítette világgá, hogy egy kevéssé ismert szicíliai szőlőfajta a jövőben akár a nagy francia burgundik vetélytársa is lehet. Vagyis a nerello mascalese felveszi a versenyt a pinot noirral – ez ugyanis a legjobb burgundi borok alapja.

Rá kellett döbbennem, hogy egyszer már magam is említettem ezt a szőlőt, amikor a marsaláról írtam, de ezek szerint érdemes visszatérni rá – ahogy Szicíliához is.

A kordon tetején ott a cső:  néha csepegtetve öntözni kell
A jelenség egyébként tökéletesen illeszkedik abba a trendbe, hogy a világ különböző tájain a borászok mindinkább észre veszik, mekkora kincs is van körülöttük: legalábbis ami a helyi, tájjellegű szőlőfajtákat illeti. Az elmúlt években divattá vált cabernet sauvignon, vagy a chardonnay – ha ki nem is fog menni a divatból – de újat már alig-alig tud nyújtani. És amilyen az ember: mindig valami újra, másra, érdekesre, ismeretlen dolgok felfedezésére vágyik. S ehhez kiváló lehetőséget nyújtanak a helybéli borászok által termesztett, az általuk legjobban ismert fajtákból készített borok.

Magyarországnak óriási lehetőségei lennének, ha a világ az új trend miatt fogadókésznek bizonyul a kadarkára, a furmintra, a cserszegire, vagy az irsaira. Csak ki tudjuk használni a lehetőséget!

Mert Szicília biztos mindent megtesz majd, hogy ismertté tegye a nerello mascalesét. Mondhatnánk, könnyű nekik, ha olyanok állnak be a sorba, mint az Antinori birodalom. Albiera Antinori mondta ugyanis egy comoi borászkonferencián, hogy az Etna lehet Olaszország következő nagy borvidéke: „Az Etna különleges hely. Ha megkóstolja valaki a nerello mascalését, azonnal tudni fogja, honnan való” – idézik a cég alelnökét. „Mert az Etna egyszerre nyújtja a dél melegét, és a hegyvidékek hűvösét is” – tette hozzá.

Kilátás az Etna oldaláról Szicília belseje felé
Egyet kell érteni: ha az ember szerencsés, júniusban akár még síelhet is az Etnán, majd délután fürdik a cataniai tengerparton. Ezzel kevés hely versenyezhet, és az óriási vulkán lejtőin a szőlő is különleges helyet találhat magának.

Most már csak abban kell bízni, hogy Antinoriék – akik Magyarországon is ott vannak – Baja, Szekszárd és a Mecsek háromszögében, Bátaszéken is megtalálják azokat a helyi jellegzetességeket, amelyek segítségével a hírünket vihetik a világban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése