A napnak még október legvégén is
van ereje, de a tenger felől fújó szél már hűvöskés, és az
ember már nem vágyik a hullámok közé. A látvány olyan vakító,
mintha nyár lenne, de zsúfoltság, tömeg (szerencsére) már
nincs, az ősz már itt is közeledik.
Andalúziai ősz: vakító nap, csak hűvösebb idő, kevesebb emberrel |
Már a szüreten is túl vannak.
Állítólag. Mert ott lenn, legdélebben szőlőt nem is láttam,
csak olajfák és narancsligetek voltak mindenütt. Pedig szőlő is
kell, hogy legyen valahol, hiszen Andalúzia is szőlőtermő vidék,
és a legnevezetesebb ital is szőlőből készül – a sherry.
Az igazi tüzes, vörösborok
északabbra születnek, Andalúzia inkább a fehérborairól
nevezetes. A nagy forróságban, nyáron, biztos inkább a jól
behűtött friss, gyümölcsös fehérborokat kedvelik. Joven
afrutado. Ez volt arra a palackra is írva, ami – tulajdonképpen
teljesen véletlenül – a kezembe került. Merthogy helybeli,
andalúziai bor volt, és én olyat kerestem.
Joven afrutado - fiatalos és gyümölcsös |
A kifejezésből a „joven” más
spanyol borvidékeken is használatos: azt a bort jelöli, amit
hordós érlelés nélkül fiatalon palackoznak. Ezt követi a
crianza (1 év hordó + 1 év palack), a reserva (1+2) és a gran reserva (2+3), bár az egyes borvidékek ettől eltérő, és
rendszerint rövidebb érlelési időszakot is engedélyezhetnek az
egyes kategóriákban. A „frutado” pedig, természetesen a
gyümölcsösségre utal.
Az már Andaluzia sajátossága, hogy
ez a gyümölcsösséget egy különleges, vagy inkább egyedi, mert
máshol nem ismert szőlőfajta adja: a zalema. Huelva tartományban,
az eredetvédett Condado de Huelva borvidéken 80 százalékban ezt
termesztik. Történelmileg valaha ebből is a szomszédos Jerez-ben
készített sherryhez hasonló, felszeszezett bort csináltak
(házasítva más engedélyezett fajtákkal, mint a palomino vagy a
pedro ximenez – amelyek a sherry elsődleges alapanyagát is
képezik), de ma már – a korszerű borkészítési eljárásoknak
köszönhetően – egyfajta reneszánsza tapasztalható a zalemából
készített friss boroknak is.
A szabályozott hőmérsékleten
elvégzett acéltartályos erjesztés segített megőrizni a zalema
gyümölcsösségét, amiből főként a zöldalma, és enyhe lime
aroma érzékelhető, a zöldessárga szín a fiatalság
következménye – vagyis ami a palackból előkerül, egy valódi
„vino blanco joven”, ami Andalúziában csak zalemából
készíthető. Az óbor változathoz, a „vino viejo”-hoz már
három éves fahordós érlelés kell, és rendszerint házasítják
is a zalemát más engedélyezett fajtákkal, így a palomino
finoval, a garrido finoval is, sőt, ahhoz, hogy a 22 %-os
alkoholtartalmat elérjék, a sherryhez hasonlóan felerősítik ezt
is. A vino viejo végeredményben teljesen más lesz, mint a
fiatalabb változat: az óarany színű italban a karamell és a
vanília íze-illata dominál.
![]() |
A borvidék címere Kolombusz hajóját idézi |
Az Andalúziában őshonos zalema egy
ideig veszélyben volt. A gazdák a népszerűbb „világfajtákat”
kezdték telepíteni helyette, de részben a változó borkészítési
módszer, vagy talán egy - marketing szempontból sem utolsó - legenda felelevenítése miatt a zalema lehet, hogy népszerűbb
lesz, mint valaha.
Azt tartják ugyanis, hogy annak idején
Kolombusz Kristóf – aki Huelva egyik kikötőjéből, Palosból
indult a Santa Mariával „Indiába”, jó pár hordó huelvai bort
vitt magával az útra. S az a bor, természetesen, már akkor is
zalema szőlőből készült – nem is készülhetett másból.
Vagyis a zalema: „Amerika felfedezésének bora” - legalábbis,
ha a rossznyelvek szerint eljutott odáig...
Arra azonban már dokumentumok vannak,
hogy a legénységből sokan környékbeli tengerészek voltak, akik
- meghódítandó az Újvilágot - áttelepültek a tengerentúlra,
de nem akartak lemondani a hazai ízekről. Vagyis a zalema az első
európai bornak tekinthető, amit rendszeresen vittek át magukkal a
hajók az áttelepülteknek. Ma úgy mondanánk: exportáltak
Amerikába. Tehát nem mást, mint ez első Amerikába exportált bor
mai változatát sikerült felfedeznem a nyarat idéző az andalúziai
őszben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése