Hirdetés

2011. szeptember 3., szombat

Szicíliai shiraz

A szebb napokat látott Siracusától délre, Szicília legdélkeletibb csücskében van Avola városa. Róla kapta a nevét a nero d’avola. A sziget őshonos szőlőfajtája ez, bár calabreseként is emlegetik, és ez az elnevezés már az olasz csizma orránál lévő Calabria tartományhoz kötné, nem Szicíliához.

A syrah névadója? Sira(cusa) megkopott óvárosa
A nero d’avola szőlőt a sziget minden borvidékén termesztik, és kellemes, édeskés tanninjai, szilvát idéző illata, olykor borsos aromája miatt az ausztrál shirazokhoz szokták hasonlítani. Nem is alaptalanul, és nem is érdemtelenül.

A hasonlatosság kapcsán ugyan megfordul az ember fejében, hogy nincs-e mégis alapja annak a mendemondának, hogy a syrah név eredete voltaképp Sira(cusa), az ókor virágzó városa, és a két szőlőfajta voltaképp rokonságban áll egymással. De ne nagyon mélyüljünk el ebben: a modern genetikai elemzések azt az eredményt hozták, hogy a syrah gyökerei franciák: egy dureza nevű, már szinte teljesen kipusztult vörös szőlő és az ugyancsak ritka mondeuse blanche „leszármazottja”.

Nero d'avola: jól tűri a szicíliai forróságot

Ennek persze nem mondana ellent logikailag az, hogy a syrah és a nero d’avola esetleg rokonságban áll  egymással, mint ahogy az itt-ott olvasható. Akkor viszont az nem fér bele a képbe, hogy  Avola városának fekete szőlője „őshonos” Szicíliában. (Mert ha a syrah rokona, és a syrah bizonyítottan francia, akkor a nero d’avolának is francia gyökerei lennének.)

Rokonok vagy sem, a hasonlóság érzékelhető, és a nero d’avola növekvő népszerűsége is mind nagyobb ígéreteket hordoz. Hozzájárul ehhez az is, hogy meleget kedvelő, szárazságtűrő és könnyen művelhető fajta, ami persze csak a szőlősgazdák körében tenné kedveltté a nero d’avolát, és ez önmagában kevés. A borászok – a tengerentúlon is egyre többen – azért keresik ezt a fajtát, mert „szép bort” ad: fajbornak is, házasításhoz is alkalmas, jól érlelhető, barrique-olható is.

A sor végén pedig ott a végső ítész: a fogyasztó, aki igazán sikerré teheti a legelterjedtebb szicíliai fajtát, mert az illatos, testes, sűrű vörös nedűben igazi élvezetet talál.

2 megjegyzés:

  1. Shiraz a kedvenc borom. Az eddig kóstolt Shirazok kőzül az Izraeli tetszett a legjobban:

    VálaszTörlés
  2. A shyraz tudomásom szerint iráni származású szőlőfajta

    VálaszTörlés