„Az
ágyúk mellett egy göndör hajú, szőke német pattantyús oktatta
a parasztokat.
-
Mikor én mondok bor,
akkor adjál bor! Mikor
én mondok düssz akkor
adjál düssz!
A
parasztok komoly arccal hallgatták a tűzmestert. Dobó
elmosolyodott:
-
Venn szi szangz bor,
dann bekommen szi keine pulver, veil das bor keine
pulver iszt, szondern vein.
Éppoly
rosszul beszélt németül, mint a pattantyús magyarul, de azért
megértették egymást. S a tűzmester újra kezdte:
-
Mikor én mondok par,
akkor nekem ne hozz bar,
hanem pulver, krucifiksz donnervetter!
Végre
is a parasztoknak kellett megmagyarázni, hogy mikor József mester
bort kér, akkor puskaporos zacskót kell nyitni neki, mikor pedig
port kér, bort adjanak.”
Gárdonyi
Géza felejthetetlen regényének, az Egri csillagoknak e részlete
jutott eszembe, amikor rábukkantam, hogy „por alakú bort” is
lehet már kapni itt-ott. Fából vaskarika... Vagy annál is rosszabb?
Extrém
történetként szoktam emlegetni (a nescafé és a nestea
mintájára), hogy egyszer még eljutunk odáig, amikor majd csak
„nesvizet” kell magunkkal vinni, mert ahhoz elég csak vizet
hozzáadni, és máris kortyolhatjuk a friss vizet...
Hát
majdnem itt tartunk! A tudományos fejlődés már jó ideje eljutott
odáig, hogy alkoholport lehet előállítani alkoholtartalmú
italokból, és azt víz hozzáadásával folyékony alkohollá lehet
visszaalakítani. A jelenség kulcsát az úgynevezett „ciklodextrin”
jelenti: ez a cukorszármazék képes arra, hogy kristályosítsa az
alkoholt. A ciklodextrin saját térfogata 60 százalékának
megfelelő alkoholt képes „felszívni” valahogy úgy, mintha az
anyag miniatűr kapszulák sokaságává alakulna át. Ezek az apró
részecskék légmentes tasakokba zárva hosszú időn át
eltarthatók, mert az anyag így tárolva nem bomlékony. Vízzel keverve azonban visszaalakul alkohollá. Amerikában már 1974-ben szabadalmaztatták.
![]() |
A ciklodextrin molekula többféle változatban (forrás: wikipédia) |
Ezután
meglehetősen hosszú ideig nem történt a találmánnyal olyasmi,
amit a sajtó világgá kürtölt volna. 2004-ben az alkoholtartalmú
szemcsék ételízesítőként jelentek meg az Egyesült Államokban
(állítólag fagylaltra szórva a színes, alkoholízű szemcséket
egész népszerű lett az új portéka). Három évre rá pedig
végzős szakiskolás holland diákok dobták piacra
„vizsgamunkájukat” 20 grammos zacsókban. A többféle ízben
kapható a Booz2Go nevű termékből víz hozzáadásával buborékos,
koktélszerű ital készíthető, melynek alkoholtartalma 3
százalékos. Amerikában pedig épp most dobták piacra a vodka vagy rum "alapú" italporokat, melyekből többféle koktél készíthető.
![]() |
A legújabb termék: a négyféle koktélpor egyike |
Most
tekintsünk el azoktól a jogi problémáktól, amit a por alakú
folyadék okoz, hiszen az alkoholos italok fogyasztásának
korlátozása a fiatalkorúak körében erre a sajátos poritalra –
a gyártók szerint legalábbis – nem vonatkozik, és egyelőre több országban korlátozás
nélkül árusítható. Hasonlóképp ki szeretnének bújni a
forgalmazók az alkohol után esedékes jövedéki adó megfizetése
alól is, mondván, a termék nem sorolható be egyik kategóriába
sem, ami után ez kötelező lenne.
Ugorjunk
egyet oda, hogy - miután a technológia létezése
ismertté vált – természetesen megindultak a találgatások, vajon a bor
esetében is megvalósítható-e a csodás „átváltozás”? Lehet-e
port csinálni Chilében vagy Ausztráliában az ottani borból, és
jóval kisebb szállítási költséggel utaztatni az óceánon vagy
a levegőben, majd a fogyasztás előtt vízzel keverni – az
élvezeti érték vagy a minőség veszélyeztetése nélkül?
Ha
valaki keresgélni kezd az interneten, biztosan talál értékes
ismertetőket a nagyszerű fejlesztésről, amely még a hivatásos
borszakértőket is megtéveszti, mert azok is képtelenek
megmondani, melyik volt az eredeti palack bor, és melyik a por
alakúból visszavarázsolt ital. Aki ilyet talál, figyeljen az írás dátumára. És ha április elsejét lát, akkor kezdjen el
gyanakodni! (Ha netán más a dátum, nézze meg alaposan, milyen
forrásra hivatkozik a szerző, keresse vissza az eredetit, és nézze
meg annak is a dátumát. Ha netán nem április elseje lenne, akkor
azonnal küldje el nekem...)
Mindenesetre,
ha lenne ilyen (bor/por), akkor a világ sokat nyerne vele.
Olcsóbb lenne a szállítás, kevesebb energia fogyna, de az ilyen
borokra még várni kell. Másfajta ital alkoholporokból kikerverhető, de bor – egyelőre nem.
Végül
egy szó a „tablettás borról” - amivel persze nem szeretném
azt a látszatot kelteni, mintha a tablettás bor úgy készülne,
hogy a fentiekben ismertetett módon porrá alakított folyadékot
tablettává préselik. A „tablettás bor” valójában nem
létezett, csak egyfajta gyűjtőnevévé vált a hazai hamisított
boroknak. De egy történet azért ide kívánkozik, talán húsz
évvel ezelőttről, Dunaharasztiból.
Egy
kocsmában a törzsvendégek megtudták, hogy vége a „tablettás
bor”-korszaknak, másnaptól már csak valódi bor lesz kapható a
pultnál. A kocsmáros hiába győzködte őket, hogy az milyen jó
lesz, mert sokkal jobb minőségű lesz a bor a tablettásnak
nevezett lőrénél, mikor másnap a vendégek meglátták, hogy a
változásnak mekkora ára van, könyörgőre fogták a dolgot,
kérték volna vissza a tablettás bort, de hiába, Az ellenőrzések
és a bírságok veszélye miatt a kocsmáros nem vállalta a
dolgot...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése