Hirdetés

2013. január 14., hétfő

Obama pezsgője



Nem volt elég, hogy az eladások rohamos csökkenése miatt 2012 rosszul végződött, az új év is rosszul kezdődött a francia pezsgő hívei számára. Nem kisebb intézménnyel kerültek összetűzésbe, mint a washingtoni Fehér Házzal. Igaz, nem a franciák tehetnek róla!

Az amerikaiak elkövették azt a „botorságot”, hogy Obama elnök második ciklusának hivatalos beiktatási vacsoráján nem francia pezsgőt szolgálnak fel. De nem ezzel van a baj. A nagyobb gond az, hogy a kaliforniai pezsgőt, amit a desszert, az almáspite mellé kínálnak, „champagne”-ként írták az étlapra, ami – a legtöbb országban, amely erről megállapodott Franciaországgal – szigorúan tilos.

A 2006-ban aláírt francia-amerikai névhasználati egyezmény egyébként nem visszamenőleges hatályú, tehát a régebbi palackozású amerikai pezsgőkön szerepelhet még a „champagne” kifejezés, vagyis nem kell újracímkézni a régi palackokat. Az elnöki beiktatáson kínált „KORBEL Natural” Russian River Valley Champagne is korábbi palackozás, tehát a címkével nincs is gond. A franciák attól borultak ki – és ennek a Champagne Bureau (a rangos pezsgőkészítők washingtoni képviselete) hangot is adott –, hogy a vacsorára kinyomtatott étlapon másképp kellett volna írni az ital nevét.

Méthode Champenoise - az "amerikai" helyesírás is bírálható
A menüsorban ugyanis ez olvasható: Korbel Natural, Special Inaugural Cuvée Champagne, California. Nos, a két  utolsó szó sorrendje háborította fel a franciákat. Helyesen csak „California Champagne” lehetett volna. Az amerikaiak ugyanis a megállapodásban másoknál kedvezőbb pozíciót tudtak kiharcolni maguknak azzal, hogy végülis használhatják a „champagne” szót, de csak a készítés helyével együtt „California Champagne”, vagy „New York Champagne” kifejezésként. De ezt a „könnyített” feltételt sem tartották be.

A hiba persze nem helyrehozhatatlan. A beiktatási menüt egyelőre ugyanis csak a sajtóban tették közzé. A francia tiltakozás nyomán a beiktatási vacsora kongresszusi szervezői sietve közölték is, hogy a kinyomtatott hivatalos menükártyán pontosítják majd a pezsgő nevét. Vagyis az egész közjáték nem egyéb, mint „vihar egy kanál pezsgőben.” De azt mindenképpen jelzi, hogy a márkanevek, a földrajzi jelzések használata kényes kérdés. Gondoljuk csak el, hogy mi mennyire érzékenyek vagyunk a  tokajira!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése