Hirdetés

2012. április 13., péntek

Kavarógép

Most, hogy a szeszélyes áprilisban itt-ott havazik, és hidegrekordok dőlnek meg, eljött az ideje, hogy felfedjem egy tévedésemet. 

Lassan egy éve lesz, hogy azt írtam: „Burgundiában több szőlőtábla mellett hatalmas szélkerekek, ventillátorok állnak. Ilyenkor azokat beindítják, és lefújatják a nedvességet a szőlőszemekről. Azt is hallottam, hogy a még tehetősebb bordeaux-i borászatok akár helikoptereket is rendelnek a táblák fölé, hogy a rotorok keltette szélviharral veressék le a vizet az eső áztatta fürtökről. Hogy a szüret ne késsen, és a mustba se kerüljön nedvesség.”

Az idézet második része, gondolom igaz, anekdotaként magam is úgy hallottam. Az első fele viszont tévedés. Megtévesztettek a burgundiai szélkerekek. Nem nagyon tudnák azok a nedves szőlőszemeket szüret előtt pár órával felszárítani. Másért vannak ott. A fagy ellen védekeznek vele. A talajmenti fagyos levegőt össze tudják keverni a kicsivel magasabb légrétegekben lévő fagymentes levegővel. Keverő..., vagy mondjuk úgy: „kavarógépek.”

Kaliforniai eperföldön vár a fagyra a "kavarógép" (Depositphotos)

Azóta már Szicíliában is láttam hasonló szélkerekeket, igaz ott narancsligetek fölött, de hát a fagy nem válogat.

A szélkerekeket (keressen rá, akit érdekel: anti frost fan) számos cég gyártja a világon Új-Zélandtól Kaliforniáig, van amelyik négy lapátos forgókerék, van amelyik, mint egy turbina – megtévesztésig olyan, mint amilyenek a floridai mocsarakon száguldó gumicsónakok végén vannak. Van, amelyik meleg levegőt is tud fújni, ami természetesen jóval többet fogyaszt.


De a helikopterek rotorját is bevetik a fagy ellen. Vagyis az új-zélandiak is feltalálták azt, amit a tehetős francia borász, csak ott lenn nem a harmat és az eső, hanem a fagy elleni harcban vetik be a helikoptert.

Valamikor irigykedve néztem külföldön a szélerőműveket, amint lassan, méltóságteljesen forogva termelték a tiszta, környezetbarát energiát. Azóta már otthon is van belőlük bőven. 

Most éppen azután vágyakozom, hogy a magyar szőlőkben, gyümölcsösökben is mihamarabb be tudják majd kapcsolni az odatelepített fagymentesítő szélkerekeket. Mert lehet fagykár ellen biztosítást kötni (ha van miből), lehet állami segítséget kérni, ha elfagytak a rügyek, de a régi igazság, hogy a legjobb az, ha meg lehet előzni a bajt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése