Hirdetés

2016. november 7., hétfő

Trump a palackból


 

“Apámat azért szeretik, mert ki is mondja azt, amit mások csak gondolni mernek” - mondta még 2012-ben Eric Trump, amikor még talán maga az ingatlanmillárdos, Donald Trump sem tudta, hogy harcba fog szállni az amerikai elnöki címért. Fia akkor, mint az újonnan megszerzett Trump Winery irányítója nyilatkozott a The Washinton Postnak. - “Az üzlet szinte magától működik, és épp ez benne a csodálatos” - magyarázta a riporternek a Trump-fiú, aki apja virginiai birtokait irányítja, egyebek mellett egy Washinton közeli golfpályát is, ahol állítólag sokminden eldől a befolyásos vendégek játéka közben.


Donald és Eric Trump
© Americanspirit | Dreamstime.com - LAS VEGAS NEVADA, DECEMBER 14, 2015: Republican Presidential Candidate Donald And His Son, Eric Trump At Campaign Event At Westgat Photo  


A Trump borászat megszerzését egyébként tankönyvekben lehetne tanítani. A birtok valamikor az egyik leggazdagabb amerikai, a médiavállalkozásokból vagyont szerzett John Kluge elvált feleségéé volt. Az asszony a váláskor kapott 100 millió dollárból hozta létre a borászatot, egy 9 lyukú golfpályát, és egy 43 szobás kastélyt, valamint egy kis kápolnát, hogy a birtokot még mise idejére se kelljen elhagynia. A gazdasági válság azonban közbeszólt, a vállalkozás nem úgy alakult, ahogy az elvált asszony szerette volna. A bank rátette a kezét a birtokra, és árverésre bocsátotta – 136 millió dollárért. Az amerikai “ingatlanbuborék” kipukkanása miatt azonban a mélybe zuhantak az árak, így a borsos kikiáltási árért vevő nem jelentkezett.
 
Patricia Kluge, az elvált asszony, volt férje barátjától, az ingatlanügyekben igencsak járatos Donald Trumptól kért tanácsot. Aki meglátta benne a lehetőséget. Nem az egészet kérte, hanem csak a kastély előtti néhány hektáros területet, ami nem a volt feleség, hanem egy alapítvány tulajdonában volt. 200 ezer dollárt ajánlott érte. Megkapta. Viszont utána már senki sem akart olyan kastélyt venni, ami csak valaki másnak a birtokán át közelíthető meg. Trump ki is használta, hogy a kastélyt és a birtok többi részét már csak neki volt érdemes megvennie, és meg is szerzett mindent, több részletben. Hat millió dollárt adott a kastélyt körülvevő területért (benne a golfpályával, a kápolnával, a borászattal és a szőlőterületekkel), majd csak várt és várt, mire a bank hónapokkal később már szinte utána dobta a kastélyt is, hat és fél millióért. (Állítólag csak a birtokkal együtt megvásárolt, felhalmozott bor értéke 10 millió dollár volt.)
 
A birtok összesen 520 hektáron terül el, amiből szőlőt 78 hektáron termesztenek, klasszikus francia fajtákat, vöröseket és fehéreket is. Virginia nem tartozik a nevezetes amerikai borvidékek közé, pedig a szőlészkedés több évszázados múltra tekint vissza arrafelé. Az egyik első szőlőtermesztő Virginiában, Monticelloban, nem más volt, mint Thomas Jefferson, akiből az Egyesült Államok harmadik elnöke lett 1801-1809 között, de nem annyira elnöki munkássága volt nevezetes, hanem az, hogy ő fogalmazta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot, még 1776-ban.


Thomas Jefferson háza, Monticello, Virginia
© Robert Crow | Dreamstime.com - The Estate

Jefferson szőlőtermesztőként nem volt szerencsés: 1771-ben kezdte, majd egy olasz gazda segítségével 1773-ban telepített különböző európai fajtákat, de egyetlen szüretig sem jutottak el, bort sem tudtak készíteni, mert megtámadta szőlőjüket a gombafertőzés és a gyökértetű (filoxéra), ráadásul a hideg telekkel sem volt szerencséjük, minden vessző elpusztult.

 
© Cvandyke | Dreamstime.com - Virginia Wine Country Photo

Az éghajlat ma sem ideális Virginiában. A szőlő túl sok esőt kap, ami a túlnyomórészt agyagos talajban el sem szivárog, a szüret idején gyakoriak a nagy viharok, a szőlőnek sokszor beérni sincs ideje, a nedves időben gyakori a rothadás. 320 borászat van az államban, közülük talán húszra mondják, hogy prémium minőséget tud előállítani. Ők azok, akik alaposan megválaszthatták, hogy hová telepítettek, és főként a köves, sziklás, gránitos talajokat, a bordeaux-i és burgundiai adottságokhoz hasonló területeket nézték ki maguknak. Olyan területeket, ahol a Blue Ridge Mountain megvédi az ültetvényt az őszi viharoktól.
 

Hangulatos borteraszon kínálják a virginiai bort
© Frwooar | Dreamstime.com - View From Inside Winery Pavillion In Blue Ridge Mountains Photo  
Virginia az Egyesült Államok ötödik legnagyobb bortermelő területe, a keleti parton itt készül a legtöbb bor. De túlnyomó része itt is marad. Alig három százalékát fogyasztják el Virginián kívül annak az 500 ezer ládának (6 millió palack), amit megtermelnek – és ennek a minőség az oka. Hozzáértők szerint ugyanis a virginiai borok 97 százaléka jelentéktelen, sőt egyenesen kellemetlen. Csak az idegenforgalomnak köszönhető, hogy a számos borfesztiválra érkező turista elfogyasztja a helyben készült italokat.
 
A Trump borászat az egyike azoknak, amelyeket a minőségi borok előállítói között tartanak számon. A jó virginiai bor még a kaliforniai, de akár a nagy európai vetélytársakkal is felveszi a versenyt. Az 1976-os nagy párizsi vakteszt szervezője, Steven Spurrier, pár éve virginiai borokat hasonlított össze vakon kaliforniai, francia, olasz, spanyol csúcsborokkal, és neki tízből nyolc esetben a virginiai volt a győztes, de a maradék kettő is jól szerepelt.
 
Ahogy Kaliforniában a cabernet sauvignon vagy a chardonnay, Oregonban pedig a pinot noir a legnépszerűbb fajta, Virginia egy kevésbé ismert francia klasszikust, a fehér viognier-t “nézte ki” magának – ezt szeretné elterjeszteni úgy, mint az államra jellemző, kiváló minőségű bort. Ha valaki virginiai borra gondol, akkor azonnal a viognier jusson eszébe. Van ilyen Trumpéknak is: a wine-searcher.com oldalon a 2015-ös palack átlagára 19 euró. Ha az értékelésként adott 100/86-os pontszámot vesszük, akkor annak jelentése jó (de nem különleges). Márpedig egy ilyen palackért 20 eurót kérni, igencsak túlárazott.

Vajon az amerikai választók 2016. november 8-án hová helyezik majd Donald Trump árfolyamát?
 
(Közzétéve: 2016. november 7. Egy nappal az amerikai elnökválasztás előtt.)